Jak funguje CO2 difuzor v akváriu?

Pin
Send
Share
Send

V určitých situacích musíte do akvarijní vody přidat další oxid uhličitý. K dispozici je několik různých verzí difuzorů, ale všechny fungují na stejných principech.

Oxid uhličitý a sladkovodní akvária

Vysazená sladkovodní akvária často potřebují další oxid uhličitý. Za ideálních podmínek rostliny absorbují oxid uhličitý a uvolňují kyslík. Okolní oxid uhličitý ve většině akvárií však nemůže podporovat silný růst rostlin. Obecně akvarijní rostliny potřebují ke svému rozvoji asi 15 až 30 ppm (dílů na milion) oxidu uhličitého. I když oxid uhličitý může být pro zvířata ve vysokých koncentracích toxický, je neškodný při hladinách pod 40 ppm.

Funkce difuzoru

Bohužel dostat rozpuštění oxidu uhličitého do akvária vyžaduje trochu vynalézavosti. Vzhledem k tomu, že oxid uhličitý je plyn, nemůžete ho jen probublávat vodou a přimíchat jej - přinejmenším ne v dostatečné míře, aby podporoval silný růst rostlin. Difuzory používají různé fyzikální triky ke zvýšení difúze oxidu uhličitého do akvarijní vody. Dělají to mnoha způsoby, včetně skutečného zvětšení povrchové plochy vody vystavené oxidu uhličitému, míchání vody, aby lépe absorbovala oxid uhličitý, a udržování oxidu uhličitého v blízkosti vody po delší dobu. Různé konstrukce difuzoru využívají jednu nebo více z těchto technik.

Typy difuzorů

Nejjednodušší difuzor vzduchového kamene. Vzduchové kameny jsou vyrobeny z porézního materiálu, který rozkládá stálý proud oxidu uhličitého na malé bublinky. Velmi malé bubliny mají mnohem vyšší poměr plochy k objemu než velké, což usnadňuje difúzi oxidu uhličitého do vody. Tato metoda však není příliš efektivní. Systémy ozvučnice používají různé tvary - obvykle spirály - ke zvýšení času, který trvá průchodu oxidu uhličitého vodním sloupcem. Zvonové difuzory zadržují plynný kysličník uhličitý v nádobách ve tvaru zvonu pod čarou ponoru akvárií, což mu dává větší šanci na rozptýlení. A konečně, reaktory na oxid uhličitý používají míchání ke smíchání akvarijní vody a oxidu uhličitého, obvykle v nádobě ve tvaru válce.

Vápníkové reaktory

V mořských akváriích používají vápníkové reaktory difuzory oxidu uhličitého ke snížení pH vody v reaktoru. To usnadňuje rozpuštění vápníku a hydrogenuhličitanu ve vodě, aby byl absorbován korály a jinými bezobratlými. Když voda opustí vápenatý reaktor, oxid uhličitý se odpaří a voda zůstane bohatá na rozpuštěné minerály.

Pin
Send
Share
Send

Podívejte se na video: Test: Cheap US $1,29 CO2 diffuser from Aliexpress (Smět 2024).

uci-kharkiv-org